1. Hjem
  2. Utleiedel kan finansiere boligen din

Nærbilde av nøkkel i dør. Foto.

Utleiedel kan finansiere boligen din

Skal du bygge nytt hus bør du vurdere å bygge en utleiedel. Det vil ikke bare være en smart investering for fremtiden, men en utleiedel kan faktisk oppfylle husdrømmen din.

En utleiedel gir deg ekstra skattefrie inntekter hver måned og øker verdien på huset for videre salg i fremtiden. Det kan også være avgjørende for om du får lånefinansiert byggeprosjektet og i noen tilfeller vil leieinntektene gi deg mulighet til å finansiere en større bolig enn forventet.

Flere Idéhus-modeller er allerede tilrettelagt med en utleiedel mens andre boliger kan tilpasses.

Mulighet for høyere boliglån

Velger du å bygge hus med en utleieenhet får du en ekstra inntekt som gjør at du stiller med høyere sikkerhet til banken, som gjerne tar disse inntektene med i regnestykket når de skal beregne din betalingsevne. Beliggenhet og størrelsen på utleieenheten avgjør hvilken inntekt du kan beregne å få, men uansett vil det kunne finansiere deler av byggeprosjektet.

Bygge hus med utleiedel

Det er som nevnt mange økonomiske fordeler ved å bygge hus med en utleieenhet, men det er en del forutsetninger du må ta hensyn til. Beliggenhet er kanskje det aller viktigste. Skal du bygge i et populært område der det blir enkelt å finne leietaker eller er det ikke marked for det? Det vil også være lurt å sjekke hvilke leiepriser som er vanlig i området, slik at du har en oversikt over hvor mye du eventuelt kan forvente å få i leieinntekt. Du må i tillegg finne ut hva slags type utleieleilighet du skal bygge. En hybel passer godt hvis studenter er din målgruppe, mens en sokkelleilighet kan være mer lønnsomt hvis du for eksempel kan få til en leieavtale med et firma. Utleiemuligheter avhenger også av tomten.

Det er noen hovedregler som skal følges, som at leiligheten blant annet må ha forsvarlige rømningsmuligheter og tilstrekkelig lys. Utleiedelen må også lyd- og brannisoleres mot boenheten du selv bor i, samt ha ordentlig ventilasjon for et riktig inneklima. Våre boligkonsulenter og prosjekteringsavdeling vet hvilke krav en utleieenhet har.

Du bør være godt forberedt og klar over dine rettigheter overfor leieboeren og hvilke rettigheter leieboeren har. På hjemmesidene til Huseiernes Landsforbund finner du gode tips.

Med en ekstra leieinntekt kan du blant annet velge å nedbetale lånet ditt raskere, bruke pengene på ferier, betale for barnas utdanning eller spare penger til barnas fremtidige bolig.

Du kan leve glade dager som pensjonist eller kanskje til og med finansiere en hyttedrøm nå eller i fremtiden.

En utleiedel i boligen gir også muligheter for å leie ut hybelen eller sokkelleiligheten til barna når de blir store og ønsker et eget sted, men enda ikke har råd til å kjøpe selv.

Uansett vil en utleieenhet gi deg gode ekstrainntekter og være med på å øke verdien på boligen din.