1. Hjem
  2. Skreddertegnet eplehagehus

Stort hus med eplehage. Foto.

Skreddertegnet eplehagehus

Midt i et etablert villastrøk i Ole Vigs vei i Trondheim, står et nybygget 165 m² stort «eplehagehus». Huset er skreddertegnet fra scratch av Idéhus, og sikrer maksimal og effektiv utnyttelse av den fraskilte tomta på 333 m².

–Idéhus prosjekterte og hjalp oss med alt, også fraskillingen av tomta og byggetillatelsen, forteller huseierne Beate Berntsen og Lars Kirksæther som siden påsken 2019 har bodd i huset sammen med sin tenåringsdatter.

Kvinne ved kjøkkenbenk. Foto.

Familien eide selv nabohuset, som tomta er utskilt fra. Der bodde de i mange år før de i 2018 realiserte tanken om å selge, og bygge  ytt i hagen. Første spadetak ble gjort i juni 2018, og familien overtok nyhuset i april 2019 (påsken).

At valget falt på Idéhus da de skulle bygge, var relativt tilfeldig. En dag kjørte paret forbi et «eplehagehus » som var under bygging. På byggeplassen så de et skilt med Idéhus-navnet. Beate og Lars tok kontakt, og ble møtt på en så positiv og tillitvekkende måte av Heidi Sailer i Idéhus Trondheim, at de aldri fant grunn til å forhøre seg med andre husfirma. 

– Fra start til mål hadde vi en fin prosess og opplevelse med Idéhus og arkitektene der. De var både fleksible og lydhøre for våre ønsker, og sammen brukte vi mye tid på å finne den optimale plasseringen av huset og planløsningen, forteller byggherrene.

Blå sofa i hvit stue. Foto.

Tomta var litt krevende, med kort avstand til alle nabogrenser. Men familien trivdes veldig godt i det sentrale og samtidig stille strøket. Der ville de bygge og bo, og var bestemt på at det måtte finnes måter å knekke tomtekoden på. Uten små barn, var behovet for stor uteplass og hage ikke påtrengende. Huset utnytter derfor tomta ganske optimalt. Først så de for seg et større «funkishus» i tre etasjer, med en litt annen plassering, men det ble ikke godkjent av byggesakskontoret. 

– Fra start til mål hadde vi en fin prosess og opplevelse med Idéhus og arkitektene der.

– I dag er vi glade for at vi fikk «nei», for dette huset ble finere, ja faktisk veldig mye bedre enn vi håpet og trodde, sier Beate og Lars.

Som byggherre la de ikke påtrengende mange føringer på Idéhus-arkitektene, men ville ha stue, kjøkken og «master bedroom» i 2. etasje, og det har de fått – med stor walk-in-garderobe og bad. Første etasje byr på tre soverom, hvorav et brukes som tvstue for tenåringen og et til kontor. Alle rommene har inngang fra en romslig gang/hall. Førsteetasjen inneholder også bad, toalett og vaskerom. Ute er det en bygget stor bod. Huset har saltak, og er kledd med liggende og stående trepanel i to ulike bredder. Skråtak i stue/spisestue bidrar til ekstra romfølelse i 2.etasjen. Store vinduer mot øst/nordøst og et smalt vindu over nesten hele kjøkkenbenken sikrer også godt gjennomlys.

Husfasade med hage. Foto.

Sluttregnskapet for eplehagehuset er ikke helt klart ennå, men prislappen ender på omkring fire millioner kroner. For den summen har Beate, Lars og datteren fått et hus de er svært fornøyd med; romslig, lyst og funksjonelt. Inngangen er lagt til langsiden som vender mot nabohuset (som de flyttet fra). På den veggen var det av branntekniske årsaker ikke anledning til å ha vinduer slik de egentlig  adde ønsket, men det er det eneste virkelige kompromisset vi har inngått, forteller de.

– Dessuten gjør det at vi slipper innsyn fra veien og nabohuset, smiler Beate.