1. Hjem
  2. Fra skisse til eget drømmehus

Hus i solskinn. Foto.

Fra skisse til eget drømmehus

På Eidsvoll Verk står siden november 2018 en vinkelformet, énetasjes bungalow på 177 m². Huset er oppført av Idéhus Romerike men er i hovedsak tegnet av byggherren Vegard Hvalbye og samboer Ine.

– Idéhus har realisert drømmehuset vårt. Det fungerer slik vi ønsket det, sier han.

Det romslige huset, med en fasade av pusset mur, inneholder stue, kjøkken, tre soverom, et kontor, tv-stue, vaskerom, bad og gjestetoalett. God plass for en familie med to voksne, et barn, og en hund. I tillegg har de også bygget en garasje. Tomta er på
akkurat i overkant av ett mål, og huset er plassert for å maksimere plen/utearealet.

Familien Hvalbye og hund. Foto.

– Vi flyttet fra en liten og trang leilighet. Huset oppleves som et palass i forhold. Det er deilig å ha skikkelig luft og rom omkring seg, både inne og ute, sier Hvalbye. Byggingen startet ved påsketider 2018, og huset sto ferdig et drøyt halvår senere.

– Kan du si noe om prislappen for drømmehusprosjektet?

– Fra første spadetak til nøkkel i døra, har det kostet oss i overkant av seks millioner.

Drømmehuset er modnet fram over flere år. Familien hadde hatt tomta, i nærheten av samboerens hjemsted, i ti år før byggingen startet.

– I løpet av de årene dannet vi oss et ganske klart bilde av hva slags hus vi ønsket, hvordan det skulle se ut og hva det skulle inneholde. Vi rakk å opparbeide et sterkt og bevisst eierforhold både til tomta og husplanen, forteller Hvalbye. Hvalbye er underleverandør for Idéhus Romerike AS på flis og våtrom, han valgte Idéhus på grunn av godt omdømme, og fordi han på ulike byggeplasser selv hadde sett at firmaets håndverkere gjøre godt arbeid.

– Vi er kjempefornøyde, og tillater oss å være litt stolte.

Stue og kjøkken.Foto. Sofaområde i stue. Foto.

– Straks det valget var gjort, begynte vi å tegne skisser av «drømmehuset» som vi hadde sett for oss lenge. Vi så litt på hustypen «Falketind» i Idéhuskatalogen; det hadde noen av elementene som vi ønsket oss. Med det som utgangspunkt, vrengte og vred vi og snudde alt på hodet inntil vi så «vårt hus», forteller Vegard. Deretter fulgte noen skisseutvekslinger med Idéhus Romerike, før arkitekter ved hovedkontoret i Trondheim sto for den endelige, detaljerte byggetegningen. Idéhus bisto også med innsending av byggesøknad, og andre ting i forbindelse med saksbehandlingen.

– Nå har vi bodd i huset et drøyt halvår, og vi stortrives, forsikrer Vegard. – Vi er kjempefornøyde, og tillater oss å være litt stolte. Du får et spesielt forhold til et hus som du langt på vei har tegnet selv, sier han.

Familien er spesielt tilfreds med en veldig god og praktisk planløsning som gir direkte inngang til vaskerom, stue/kjøkken i én del av huset, og soverom i den andre delen av huset. De liker godt at det er åpen himling i stuen, med den romfølelsen det gir. En overbygget uteplass funker også godt i norsk klima, og forlenger utesesongen. – Huset har fått det uttrykket vi var på jakt etter, og passer godt inn i nabolaget. Idéhus har levd opp til forventingene med tanke på fagmessighet og byggekvalitet. Vi er fornøyde med både den lokale leverandøren og hovedkontoret. Vi er blitt fulgt opp hele veien; som kunder og byggherre, understreker Vegard.

Platting uteplass. Foto. Fasade hus i solskinn. Foto.

– Når man skal bygge hus er det utrolig mange valg som må gjøres; det er mer å tenke på og ta stilling til enn man tror. Selv om vi anså oss som ganske bevisste og godt forberedt, var det trygt og viktig å ha profesjonelle folk å forholde seg til. Vi hadde god nytte av det, både i forbindelse med planløsningen, valg av utvendig kledning og takfasong, sier Vegard Hvalbye.