1. Hjem
  2. Hvordan går du frem når du skal bygge hus?

hvordan-gå-frem-bloggbilde

 

Hvordan går du frem når du skal bygge hus?

 

Mange har inntrykk av at husbygging er uoversiktlig og vanskelig. Flere vegrer seg for å begynne på husprosjektet, fordi de er usikre på hvordan de skal gå frem.

Daglig leder hos Idéhus Romerike har i en årrekke bygget hundrevis av boliger i sitt distrikt. Nå gir han deg oversikten over hvordan du bør gå frem når du skal bygge nytt hus.

 

Steg 1: Sett opp budsjett

Det første spørsmålet du må stille deg er: Hvor mye penger vil jeg bruke på huset mitt?  Her må du veie ulike behov opp mot hverandre. Et budsjett gir deg full kontroll over hva du har råd til. 

 

Steg 2: Finn tomt til huset

Nå kan den store tomtejakten begynne! Og Idéhus er din beste jaktkamerat. Vi har full oversikt over landskapet, og mange av forhandlerne kjøper tomter i sitt område for å gjøre det enklest mulig for deg som skal bygge hus.

 

Her bør du også tenke på bomiljø. For noen er gangavstand til besteforeldre første prioritering, mens andre mener at skole og barnehage noen skritt unna er viktigst av alt. Kanskje er du en urban type som vil bo nært det yrende bylivet?

Du kan også begynne å tenke på hvilken husstil du vil gå for – men spar detaljplanleggingen til senere.

 

Steg 3: Idédrodle med eksperter

Endelig skal du få se konturene av selve huset. Velger du Idéhus blir du koblet med en selger, som skal være din kontaktperson helt til du setter nøkkelen i døra.

Sammen begynner du og selgeren å tegne og skissere huset. Arkitekter og ingeniører bidrar ofte her. De vet hvordan huset bør bygges for å passe til tomten.

 

Steg 4: Tenk – og bestem deg

Etter idédrodlingen får du med deg skisser og hustegninger hjem. Det er tid til å reflektere. Er det dette du vil? Svaret er som regel ja.

 

Steg 5: Signér kontrakten

Du og selgeren går gjennom tegninger, leveransebeskrivelse og kontrakten nøye før den signeres. Du skal være sikker på at du har forstått alt. Med kontrakten får du alle garantier som kreves, slik at du er trygg på å få hjelp hvis du oppdager feil eller mangler.

På dette tidspunktet starter Idéhus også arbeidet med å søke byggetillatelse hos kommunen, for det mener vi du skal slippe å tenke på.

I tillegg avgjør du og Idéhus hvordan betalingen skal foregå: Om en betalingsplan er beste løsning, eller om du skal betale alt idét du får nøkkelen til huset.

 

Steg 6: Velg husets innredning

Nå skal grunnmur støpes og vegger reises. Ja, nå begynner husbyggingen! Idéhus er opptatt av at du skal ha en god byggeopplevelse. Og best blir det hvis entreprenørene tar seg av grovarbeidet, mens du konsentrerer deg om detaljene.

Du har nemlig mange valg å ta her: Hvilken kjøkken- og badeinnredning skal du ha? Og hva med trapp, lampepunkter, belysning, parkett, flistyper, dørtyper, plassering av stikkontakter og farger på vegger både inne og ute? Du velger – Idéhus bestiller. Vi tar oss av både leveranser og garantier.

 

Steg 7: Få nøkkelen – og flytt inn

Nå tripper du etter å flytte inn i ditt nye hjem, og godt er det at du har kommet til sjuende og siste steg. Du og selgeren skal først ha befaring i huset, slik at du får oversikt over hvordan ditt nye hjem fungerer. Du får blant annet bruksanvisning, brukstillatelse og dokumentasjon på alt som er gjort i byggeprosessen. Deretter overtar du nøkkelen: Du kan endelig begynne å bo!

Når du har bodd i huset i ett år kommer selgeren på besøk igjen, for å forsikre seg om at alt er på stell. Selvfølgelig kan du ta kontakt med ham eller henne hvis det er noe du lurer på før den tid. Idéhus er der for deg også etter at du har flyttet inn.

 

Vil du begynne på stegene mot drømmehuset? Bestill en huskatalog i dag!