1. Hjem
  2. Bygge hus på vanskelig tomt? Her er løsningene

vanskelig tomt

 

Bygge hus på vanskelig tomt? Her er løsningene

 

Smal og bratt? Eller ujevn med spisse hjørner? Krevende tomter skaper ofte hodebry, men ved å hyre inn riktig hjelp kan du få den boligen du ønsker – slik du vil ha den.

Eiendommer i ulendt terreng eller med snodig form kan være utfordrende å bygge på. Derfor er slike tomter ofte rimeligere enn andre. Likevel vegrer mange seg for å kjøpe dem, fordi de ser for seg utfordringen med å bygge boligen. Idéhus sine arkitekter har oppfylt boligdrømmer på krevende tomter i en årrekke, og vet råd også for deg.

– Mange tror vi er en ferdighuskjede som bare leverer ferdighus. Sannheten er at vi stort sett alltid tilpasser husene til kundene våre og tomten de har. Mens noen har en bestemt bolig i tankene som vi må få ned på tegnebrettet, har andre en utfordrende tomt som krever et spesialtilpasset hus. De beste løsningene kommer når vi tilpasser boligen til tomten, i stedet for å tilpasse tomten til boligen. Vi elsker utfordringer, fastslår arkitekt Marianne Sandmark.

Hun har master i arkitektur og jobber hos Idéhus. Nå har hun tatt oppdraget med å forklare hvordan arkitekter går frem for å bygge hus på tomter som ikke er helt A4.

Skrå tomt

Først sørger arkitekten for å få oversikt over hvor mye tomten skråner, om det er gavlveggen eller langsiden av huset som skal bygges med helning og om det er behov for halvplan, sokkel eller dobbel sokkel på boligen.

– Noen ganger er løsningen å bygge huset med dobbel sokkel og en toppetasje. I de fleste tilfellene velger vi å ha stue og kjøkken på øverste plan, slik at oppholdsrommene som brukes mest får gjennomlys – gjerne i kombinasjon av takterrasse og fantastisk utsikt, forklarer Sandmark.

Hus som bygges i skråning får areal innerst i sokkelen som ikke kan benyttes til oppholdsrom – såkalt dødt areal. Det fine med dette, er at boder, ganger og vaskerom kan plasseres her, og dermed ikke ta opp verdifull plass.

Tomannsbolig - skrå tomt

Smal tomt

Her gjelder det å bygge i høyden – uten at huset blir for stort og ruvende.

– Løsningen kan være å heve kjelleren og trekke inn toppetasjen, forklarer Idéhus-arkitekten.

En hevet kjeller ligger gjerne 1-1,5 meter over bakken, og har vinduer slik at lyset slipper inn og at det blir lovlig med soverom under terrenget. Å trekke inn toppetasjen betyr å lage den øverste etasjen mindre enn etasjene under. Dette planet vil ikke synes like godt når du står på bakkenivå som en hel etasje vil gjøre.

– Med denne løsningen kan du for eksempel få en takterrasse som er skjermet fra omverdenen og som ikke gjør huset altfor massivt og ruvende, sier Sandmark.

Enebolig - smal tomt

Tomt med spisse hjørner

Veldig få er så heldige at tomten er et velformet kvadrat. Kanskje har du en vannledning eller høyspentledning på tomten som du ikke kan røre? Eller er du en av dem som har tomt i en sving eller som et restareal mot et friområde?

– Mange tror at løsningen er å tegne et hus med vinkler som følger byggegrensen for å maksimere utnyttelsen av tomten. Dette lønner seg ikke, både fordi det kan bli et unødvendig kostbart prosjekt og fordi rom med mange ulike vinkler kan bli utfordrende å innrede, sier Sandmark.

Idéhus tegner hovedsakelig hus med 90-graders vinkler og trapper fremfor å tilpasse ytterveggene til byggegrensen. Trappingen oppleves ikke nødvendigvis fremtredende i planløsningen, men kan derimot gi kvaliteter som bedre lysforhold og utsyn via hjørnevinduer.

– Krokene du får utenfor huset kan utnyttes til å bli spennende uteplasser eller skjermede hagerom. Idéhus-arkitektene ser muligheter der andre ser problemer, og jobber med at tomtens svakhet skal bli tomtens fremste styrke, sier Sandmark.

Enebolig - trappet plan

Vil du bygge hus på en krevende tomt? Ring forhandleren som holder til i ditt nærområde, eller fyll inn dette kontaktskjemaet.